Sanat | Konular | Kitaplar

EDİRNE ESKİ CÂMİİ

Edirne, Sultan Birinci Murad (Hüdâvendigâr) devrinde Lala Şâhin Paşa emrindeki Osmanlı ordusu tarafından 1362 senesinde fethedilmiş ve 1362 senesinden itibaren 1453'te İstanbul'un fethine kadar 91 sene Dev-let-i Aliyye'nin, başşehri olmuştur. Edirne; Osmanlı devrine âit câmiler, köprüler, konaklar, saraylar, çarşılar, hanlar ve hamamlarla doludur.

Edirne'de Osmanlılardan günümüze kalan en eski ve büyük eserlerden biri de bugün "Eski Cami" adı ile bilinen "Ulu Cami"dir. İnşâsını 1403 senesinde Emir Süleyman'ın başlattığı Ulu Cami, 1414'te Sultan Çelebi Mehmed tarafından ibâdete açılmıştır.

Mimarı, Konyalı Hacı Alâeddin, kalfası ise Ömer bin ibrahim'dir. Câmiin sağ tarafındaki iki şerefeli minare Sultan ikinci Murad tarafından yaptırılmıştır.

İlk asıl minare tek şerefeli olup sol taraftadır, içindeki yazılar sanat itibarı ile çok kıymetlidir. İnşaatı esnasında Kâbe-i Muazzama'daki Rükn-i Yemânî'den getirilen bir taş parçası mihrap ile minber arasındaki pencereye konmuştur. Bu taşın kitâbesi halen mevcuttur.

Camiin kuzey tarafındaki duvar ayağının dibinde Hacı Bayram-ı Veli'nin makâmı ve kürsüsü vardır. Vâizler hürmeten o kürsüye çıkmazlar.

Konular