Sanat | Konular | Kitaplar

DİVRİĞİ ULU CAMİİ

Sivas-Divriği Ulu Camii, zengin taş süslemeleri ve farklı motifleri ile dünyânın en önemli sanat şaheserlerindendir. UNESCO tarafından koruma altına alınmış Anadolu'daki nadir eserlerden biridir.

Miladi 1228 senesinde Selçuklular devrinde (kitabesinde, "Mü'minlerin emiri, Keyhüsrevoğlu, büyük Sultan Alaaddin Keykubat'ın saltanatı sırasında") yapılmıştır. Câminin bânisi taç kapının üstündeki kitâbede: "Bu büyük câminin inşası, Allâh'ın rızâsını kazanmak için, Allâh'ın merhametine ihtiyacı olan Süleyman Şah oğlu Ahmet Şah'ın emriyle-Allâh onun saltanatını kıyamete kadar daim etsin- yaptırılmıştır. (1228-1229)"şeklinde belirtilmiştir.

Alman sanat tarihçisi Wöhrlin, Divriği Ulu Camii'ni üç kere ziyâret etmiş ve hakkında "...Bu yapının önünde aylarca hatta yıllarca oturup deruni bakışla inceleyip düşünmek gerekir. Belki ancak o zaman harikulade çiçekler gibi açılıp kapanan sakin fakat mânâlı süslemelerin esrarı çözülebilir" demiştir. Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi de bu güzel camiyi ziyâret etmiş ve "seyahâtname"sinde şöyle anlatmıştır.

...Ulu câmîlerin en eskisidir. Üç kapısı ve bir minaresi vardır. Yapıcısı âli Selçuklu sultanlarından olup bu camie yedi Rum haracı sarfetmiştir diye kapı ve duvarında tarih ve evkafı yazılmıştır. Mermer ustası bu camie öyle emek sarfedip kapı ve duvarına öyle bir nakışlar eylemiş ki ne Ayaslok'daki Sultan Yâkub, ne Bursa'daki Ulu cami, ne de Sinop'taki nakışlı minber, Rum diyarında Atina'daki Fatih camii, ne Budin serhaddindeki Estergon kalesi camii buna eş olamazlar. Velhasıl medhinde diller kısadır. Duânın kabul olduğu yer olup gece gündüz kalabalık cemâati vardır.

(Evliyâ Çelebi)

Konular